Matonism

Matonism

Saturday, 22 July 2017

From Your Demon

le owner


It's disappointing and sad, both at once. When your head is overwhelmed with unspoken words.

My vision gets blurry day by day. It'confusing. The unseen wound is painfully excruciating. The silent scream is deafening. Sleepless night, by night.

Hell exists in this world, I swear to God it exists.

In the coldest night. In the darkest hour. In this sad, sad memory I wander. Alone, and honestly so lonely.

People around acted like they know me.
Judging me like they created me.

Truth is, they did create me. They shaped me to somebody they wanted me to be, even when that means I have to put masks on masks to cover my true self. I have to put on the sweetest smile I got, made by the saltiest tears.

It's hard, and life has never been easy.

I told you I gave up on you, on us. It was actually me that I gave up on.
I gave up on myself.

I'm never gonna make you happy. I'm never gonna make you smile, for I don't know what a smile is. And I have no idea what happiness means.


I swear to God when I said "it's not you, it's me." I was being brutally honest.

It wasn't your fault, never is, and never will be.


My sadness is immortal. It can't be killed. No matter how many times we tried, we ain't killing it. We're killing me.


I've always wanted you, but you're an angel who fell in love with a demon.
And I'm the demon, who fell in love with the sweetest, prettiest angel.

I'm the demon, wearing a mask of a monster, who is wearing a mask of a fallen angel, who is pretending to be the most decent person you've ever met.

Sadly, mi amor, life is a constant battle of good and bad.
Heaven and hell aren't one. They are separated, yet they're joined into one, in which we call it, this world.

This heartache is unbearable. The whispers are real. The pain is inevitable.

Tonight I took few sips of liquor, and take a couple puffs of cig.
Tonight I took the blade, and slowly cut it along my thigh.
Tonight I stood on a rooftop, screaming my lungs out.
Tonight I stared at the night sky, it's brighter than my life.

Tonight I took a final glance at your photograph inside my wallet.

Tonight I decided to end this all, make it fast so the pain won't last.

I'm sorry you had to fall in love with a demon.
I should've known where I belong.

I'll be loving you from afar.
Just as how I've been doing so far.

I love you, but I hate myself.
And truly, one can never learn to love others when they don't know how to love themselves.



///


"So let me just give up.
So let me just let go.

Let me just stop trying.
Let me just stop fighting."

-- Katelyn Tarver, You Don't Know

Sunday, 12 February 2017

Lapar?

[credit here]

Semua orang lapar. Aku lapar, kau lapar. Kita semua ada masa-masanya rasa lapar.

Semua orang buat dosa. Aku buat dosa, kau buat dosa. Kita semua buat dosa.

Semua orang suka bercerita. Aku suka bercerita, kau suka bercerita. Kita semua suka bercerita.



Biar aku bagitahu sesuatu yang orang ramainya tak tahu. Blog ni tempat ruangan peribadi. Tempat aku luahkan apa yang aku rasa. Tempat aku nak menulis. Tempat aku nak bercerita dan sesungguhnya aku tak harapkan pembaca, walaupun satu masa dulu blog aku ni dapat hampir 2 juta pembaca. Tapi itu semua dulu. Sekarang aku dah slow down. Nak menulis pun banyak yang unpublished, bukannya tak update. Hampir setiap minggu juga aku tulis entri baru. Tapi simpan sorang-sorang sajalah.

Sebabnya, ramai sangat yang suka berprasangka.


Aku bagitahu satu lagi perkara. Hubungang aku dan kau bukannya hubungan pasangan kekasih. Bukan juga kawan yang kau boleh rileks pm buat lawak tak kelakar. Bukan butthurt, tapi ada benda kena belajar limit. dengan siapa kau bergurau. Perkara apa yang dibawa bergurau. Entahlah. Mungkin aku dah tua.


Aight, berbalik pada topik asal aku.

Lapar.

"O you who have believed, avoid much [negative] assumption. Indeed, some assumption is sin. And do not spy or backbite each other. Would one of you like to eat the flesh of his brother when dead? You would detest it. And fear Allah; indeed, Allah is Accepting of repentance and Merciful." (Al Hujurat:12)

Bagi yang kurang faham. Maksud ayat ni menjelaskan bahawasanya, Allah menyeru orang beriman supaya elakkan daripada ber-prasangka. Kerana sesungguhnya sebahagian daripada prasangka itu dosa, dan elakkan daripada mengumpat. Sebabnya, adakah kita suka makan daging saudara kita yang telah mati?

Lalu Allah pesan pada kita supaya takutlah kepada Allah, dan sesungguhnya Allah maha menerima taubat.


Di sini ya, biar aku jelaskan sesuatu.

Aku, kau, kita semua sama. Tapi ada perkara dalam dunia ni, kita kena sedarlah. Kalau tak mampu menampung dosa-dosa kita dengan amalan taubat, tak perlulah seronok-seronok tambah dosa kita macam syurga neraka tak pernah diciptakan.

Benda paling tak best sekali kadangnya ada sesetengah golongan yang chill gila guna ayat "aku bukan nak mengumpat, tapi..."

Tapi apa?

Aku bukanlah manusia paling baik dalam dunia. Aku bukanlah manusia paling mulia dalam dunia. Dan kau juga bukan.

Daripada mengumpat-mengumpat buka aib orang lain, just take a reflect and see ourselves.

Kalau rasa tak tahan sangat, boleh mesej personally tegur kesilapan orang tu.

And nak menegur ni pun kena ada master skill untuk tawan hati mad'u. Tak boleh terus direct mesej guna sarcasm, "Best ke orang kagum dengan tulisan kau, acah-acah dakwah, tapi belakang berasap merokok."

Similarly macam kalau sekarang ni aku terus pakai serbu kata, "Eh sedap ke tu makan daging orang tu? Kanibal, kanibal, kanibal!"

Haa mesti tak best kan?


Ini adalah entri counter as a victim kepada orang-orang yang suka mengumpat aku. Lelelel.

Takdelah.

Tapi betul juga, dalam Quran tu, Allah tujukan pesanan tu pada orang beriman. Jadi aku tak expect untuk kita semua terkesan dengan ayat tu.

Bukan apa, beriman ke kita sebenarnya?

Friday, 10 February 2017

Just A Drop of Ink.




Kalau kerana takdir kita dipertemukan. Maka boleh jadi atas nama takdir kita dipisahkan.


Irsyad senyum sorang-sorang. Dia dah berjaya graduate dengan jayanya. Walaupun dia ingat lagi satu masa dulu dia janji untuk bersama temannya yang satu itu.

"Kita masuk sama-sama, kau kena make sure kita grad sama-sama. Aku taknak ambil scroll sorang-sorang." Kata Irsyad pada Qiden lepas dia dengar keluhan Qiden bahawa betapa sukarnya nak hafal anatomi.

Qiden sengih. "Entahlah, aku rasa kan macam memang kau yang grad dulu ni. Aku ni entah grad entah tidak."

Balasan Qiden itu disambut dengan satu tumbukan padu pada bahunya. "Kau ingat kau boleh drop? Lepas kau paksa aku ambil medik?" Irsyad geram.

Qiden cuma ketawa sambil mengusap-usap bahunya yang terasa panas ditumbuk Irsyad.


Dia letak stetoskop atas meja. Baru balik kerja. Butang kemeja ditanggalkan satu per satu.

Check telefon bimbit. Beratus-ratus mesej daripada grup whatsapp syarikat yang baru beberapa bulan ditubuhkannya. Pekerja pun tak ramai, dalam lapan orang saja. Dia tak buka, terus ke mesej-mesej yang di hantar secara peribadi oleh beberapa orang pekerjanya.

Selepas dibalas satu dua, dia baring.

"Qiden, kalaulah kau ada dengan aku sekarang." Dia berkata-kata sendiri.

Skrol instagram, twitter, check email. Berjuta perkara yang dia kena selesaikan tapi bapak lah malasnya.


I used to write because writing is my remedy, but guess now I'm truly healed. That's why I stopped.

Or maybe because I don't want to re-live the pain.

I don't know.

Qiden, kau taknak balik semula ke? Kau tak tahu ke banyak benda aku nak cerita.

Pasal buku. Pasal kompeni. Pasal love life aku. Pasal skateboard. Pasal semua benda. Makanan feveret aku masih tak berubah, tapi aku prefer yang kau masak.

Btw, aku masih sakit lagi sebenarnya. Makin hari makin sakit. Tapi kau pesan supaya aku kuat. Sometimes aku rasa bukannya aku taknak kuat, tapi aku tak nampak apa target hidup aku sebenarnya.

Aku almost keluar dari agama. Masih contemplating sampai sekarang. Aku terfikir nak buat banyak benda haram. Tapi bila fikir balik, aku pun tak tahu apa sebenarnya yang aku nak dalam dunia ni.

Kadang-kadang macam, aku rasa aku hidup terlalu bergantung kat manusia. Tapi entahlah. Aku tahu tak logik, tapi tak boleh ke kau datang balik? Kita start over. This time aku janji aku dah takkan take kau for granted.

Aku nak dengar suara kau panggil nama penuh aku suruh bangun qiamullail. Aku nak dengar kau baca Quran sambil aku baring dekat riba kau macam kita selalu buat. Aku nak makan yang kau masak lagi.

Memang sekarang kawan aku lagi ramai, tapi tak sama. Aku sayang kawan yang sekarang. I don't know.

Maybe aku patut tinggalkan kau kat sini. Mungkin aku kena lepaskan semua kenangan kita. Maybe cuma dengan cara tu aku betul-betul boleh move on and fokus pada masa depan.

Aku tak tahu.

Aku keliru.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...